a distinctive social housing development built on the site of an old fish processing yard

16 terraced flats located within a confined and challenging site.

Da Vadill - Image
  • TIME SPAN:

    2010 - 2012

  • TYPE:

    New Build Social Housing

  • STATUS:

    Complete

  • CLIENT:

    Hjaltland Housing Association

  • LOCATION:

    Lerwick, Shetland

  • SIZE:

    2100 m²

  • BUDGET:

    £ 1.6 M

  • Contractor:

    DITT Construction Ltd

  • Photographers:

    Richard Gibson Architects, Phatsheep Photography

  • AWARDS:

    2012: Saltire Housing Design Awards - Small Scale Housing Development - Award
    2012: I.A.A Awards - New Buildings - Winner
    2011: FMB Energy Efficiency Scotland Award - Energy Efficiency | Contractor's Award - Award

Da Vadill - Image

Richard Gibson Architects have designed houses for the Association for more than 35 years. In that time they have provided a varied range of housing schemes which have been designed to fit into their surroundings and enhance the local environment. They have worked on some of the Association’s most prominent and successful developments, being nominated and winning a number of design awards for their work. They continue to bring new ideas, technologies and design principles to each project. We have enjoyed working with them in the past and look forward to many more successful future projects.

/ Paul Leask
Property Manager, Hjaltland Housing Association


Da Vadill - Image

The practice was commissioned to design flats to fit within this complex site which included boundary issues on all sides, traffic noise and a sloping site, mostly below the permitted sea flood level.

Da Vadill - Image

The site issues were addressed using a terraced block of flats which followed the street curve, and slope of the hill.  This gives the scheme its distinctive appearance and strengthens the street frontage.  The curve also forms a welcoming enclosure at the rear for entrances and parking.

Da Vadill - Image
Da Vadill - Image

To absorb the site level changes, a gentle ramp runs past each doorway.  The wall gives privacy to the houses from the car park opposite and planting provides a textured, sheltered area for the kitchens to overlook.  

Da Vadill - Image

Natural, hard-wearing materials such as weathered Siberian larch were used with vibrant door colours bringing identity to each house.  A stone plinth sits beneath the terrace to elevate it above the flood level.  

Share this project on:

Previous subscribers note you will need to re-subscribe to continue to receive our occasional mail shoots.