Creating diverse spaces

Enlarging a modern family home in the city of Aberdeen

Aberdeen - Image
  • TIME SPAN:

    2017 - 2018

  • TYPE:

    Private House Extension

  • STATUS:

    Complete

  • CLIENT:

    Mr & Mrs Vang

  • LOCATION:

    Aberdeen

  • SIZE:

    47 m²

  • Contractor:

    ACC, Aberdeen

  • Photographers:

    Senga Vang, Richard Gibson Architects

“Choosing a Shetland based architect for an Aberdeen extension was a little bit unusual, but we had successfully used this practice before and were keen to use them again. We were extremely pleased that we did as their hands-on approach and eye for detail was excellent. We are very pleased with the service provided and the end product.”

/ Mr & Mrs Vang


Aberdeen - Image

Our client wished to extend their home to accommodate a growing family, improving how they used their house as a result. 

We carried out a small feasibility study to assess options for how best to extend and alter the house.  A design solution quickly emerged of which we then obtained Planning and Building Warrant consent, followed by a contractor's tender process.

Aberdeen - Image
Aberdeen - Image

The final design consisted of three parts: 

  • A gable extension to provide a new double bedroom and utility room with an informal study above. 
  • A single storey extension to the rear of the house to provide a second, more casual living area off the diningroom.
  • An internal reconfiguration of the ground floor.

The main achievements of the design:

  • Provision of new flexible spaces with options for how the family use the house. 
  • The north side of the house has more natural daylight improving the  feel of the dining room and kitchen.  
  • A useful additional toilet was achieved by relocating a larger Utility room into the gable extension.

A successful tender process with prices close to our predicted budget.  Construction proceeded with completion within eight months, and close to budget after variations.

Share this project on:

Instagram - richard.gibson.architects

Previous subscribers note you will need to re-subscribe to continue to receive our occasional mail shoots.