a deceptively spacious family home with a simple, contemporary feel

The house was designed for the family of one of the directors of the practice.

The Cedar House - Image
  • TIME SPAN:

    2012 - 2015

  • TYPE:

    Private House

  • STATUS:

    Complete

  • CLIENT:

    Mr & Mrs Wishart

  • LOCATION:

    Sandwick, Shetland

  • SIZE:

    196 m²

  • Contractor:

    E&H Building Contractors Ltd

  • Photographers:

    Richard Gibson Architects, Keiba Film (filmography), Dave Donaldson

  • AWARDS:

    2016: I.A.A Awards - New Buildings - Commendation

The intention was to have a spacious and joyful interior to live within during the prolonged winter months, the large screen windows to view the dynamic, ever changing scenery.

 The heart of the house is the kitchen, designed to have a social connection to the whole house and stunning panoramic views.  

The Cedar House - Image
The Cedar House - Image

Conceptually, the design has two distinctive elements that are slipped in plan.  This reduces the visual mass of the house and gives a more traditional appearance of a gathering of smaller buildings.  The design also creates external neuks which offer shelter from various wind directions.

The Cedar House - Image

Share this project on:

Previous subscribers note you will need to re-subscribe to continue to receive our occasional mail shoots.